نکات پیشگیری و درمان کرونا ویروس ، ویروس کرونا COVID19 یا بیماری کرونا
کرونا ویروس و نکات مهم برای پیشگیری و درمان ویروس کرونا
در این مطلب سعی بر آن شده است با ارائه اطلاعات مفید و خلاصه، توصیههایی در خصوص پیشگیری از ابتلا و شیوع و همچنین درمان کرونا ویروس ، ویروس کرونا COVID19 یا بیماری کرونا را یادآوری کنیم.
علائم ویروس کرونا ۲۰۱۹ (COVID-19)
برای بیماری کرونا ویروس ۲۰۱۹ (COVID-19) علائم بیماری بهصورت گروهی از علائمخفیف تا یک بیماریشدید و کشنده ثبت شده است.
علائم می توانند شامل موارد زیر باشند:
تب
سرفه خشک
تنگی نفس یا دشواری در نفس کشیدن
با توجه به اطلاعات موجود، علائم بیماری کرونا میتوانند درطی ۲ تا ۱۴روز بعد از تماس، خود را نشان دهند.
این دادهها بر اساس مشاهدات موجود از دورهی نهفتگی ویروس MERS-CoV و SARS-CoV بوده است.
چه کسانی کرونا نمی گیرند؟
عامل بیماری کرونا در تمامی گروههای سنی میتواند بیماریزا باشد و برخلاف تصور عموم، احتمال ابتلای کودکان نیز وجود دارد اما شدت بیماری در کودکان غالبا بسیار خفیف است.
عوارض جدی بیماری معمولا در افراد مسن و یا مبتلا به بیماریهای زمینهای دیده میشود.
نحوه انتقال کرونا ویروس
بیماری کرونا چگونه گسترش مییابد؟
اطلاعات موجود در مورد گسترش ویروسی که موجب بیماری کرونا ویروس ۲۰۱۹ (COVID-19) می شود، به طور عمده بر اساس کرونا ویروس های مشابه که تا کنون شناخته شده اند، بنا گذاشته شده است.
گسترش فرد به فرد
فرض بر این است که این ویروس اساسا از راه گسترش فرد به فرد منتقل میشود:
- بین افرادی که در تماس نزدیک با یکدیگر هستند (در فاصلهای کمتر از حدود ۶ فوت یا ۲ متر)
- از طریق قطرات ریز تنفسی زمانی که یک فرد مبتلا عطسه یا سرفه می کند. این ریز قطرات می توانند وارد دهان یا بینی افراد نزدیک شوند و یا احتمال دارد به دورن ریه ها نیز استنشاق شوند.
گسترش از طریق تماس با سطوح و اشیای آلوده
احتمال این وجود دارد که که افراد از طریق تماس با سطوح و اشیایی که ویروس را روی خود دارند و سپس دست زدن به دهان، بینی و احتمالا چشم های خود، مبتلا به کرونا شوند.
اما این راه انتقال، راه اصلی گسترش بیماری نیست.
گسترش بیماری چه زمانی رخ می دهد؟
فرض بر این است که بیشترین سرایت زمانی اتفاق میافتد که افراد بیشترین علامت را دارند (بیمارترین حالت).
بعضا گسترش ممکن است قبل از این که فرد علامت دار شود رخ دهد.
گزارشاتی مبنی بر انتقال در این حالت وجود دارد، اما انتقال در این حالت راه اصلی گسترش بیماری نیست.
گسترش ویروس چقدر کارآمد است؟
میزان آسانی انتقال ویروس از شخصی به شخص دیگر متفاوت است.
بعضی ویروسها بسیار مسریاند (مانند سرخک)، در حالی که سایر ویروسها کمتر مسریاند.
عامل دیگری که تاثیرگذار است گسترش ویروس در رده های مختلف جمعیت است (در صورت گسترشدنباله دار ویروس). به نظر می رسد ویروس عامل بیماری کرونا به آسانی و مداوم در استان Hubei و سایر قسمت های چین و نیز سایر شهرها و کشورهای آلوده گسترش مییابد.
پیشگیری و درمان بیماری کرونا
پیشگیری
در حال حاضر هیچ واکسنی برای پیشگیری از بیماری ویروس کرونا ۲۰۱۹ (COVID-19) وجود ندارد.
بهترین روش برای پیشگیری از این بیماری جلوگیری از مواجه شدن با این ویروس است.
دستورالعملها همواره رفتارهای پیشگیرانهی زیر را بصورت روزانه جهت پیشگیری از شیوع و گسترش بیماریهای تنفسی پیشنهاد میکنند:
- جلوگیری از ارتباط نزدیک با افرادی که بیمار هستند.
- خودداری از تماس دست با چشم ها، بینی و دهان.
- استراحت در منزل در زمان بیماری.
- پوشاندن سرفه و یا عطسه با دستمال کاغذی و سپس انداختن دستمال کاغذی به سطل زباله در بسته و در صورت عدم در دسترس بودن دستمال کاغذی، استفاده از آرنج و ناحیه شانه جهت پوشاندن دهان و بینی.
- تمیز و ضدعفونی کردن اشیاء در معرض تماس مکرر و سطوح از طریق اسپری و پاک کننده های خانگی.
- پیروی از توصیه های نحوه استفاده از ماسک.
استفاده از ماسک
درحالحاضر شواهد متعدد علمی وجود دارد که حتی افراد سالم نیز بهتر است در اماکن شلوغ از ماسک استفاده کنند.
ماسک باید توسط کسانی که علائم بیماری را دارند، برای کمک به جلوگیری از سرایت بیماری به سایر افراد، استفادهشود.
استفاده از ماسک برای کادر درمان و افرادی که از بیماران به نحوی کاملا نزدیک مراقبت می کنند، حیاتی و ضروری است (در منزل و یا مراکز بهداشت و درمان).
شست و شوی دست ها
شستن دست ها با آب و صابون حداقل به مدت ۲۰ ثانیه خصوصا بعد از رفتن به سرویس بهداشتی، قبل از غذا خوردن، بعد از تماس دستها با بینی و بعد از سرفه یا عطسه اکیدا توصیه می شود.
اگر آب و صابون در دسترس نباشد، باید از پاککنندههای دست محتوی الکل حداقل ۶۰ درصد استفاده کرد.
اگر دستهای شما در ظاهر به طور واضح آلوده است، همیشه از آب و صابون برای شستن آنها استفاده کنید.
درمان
در حال حاضر درمان ضدویروسی مشخصی برای COVID-19 پیشنهاد نشده است.
بهتر است افراد مبتلا، درمان حمایتی برای کاهش علائم خود دریافت کنند.
برای موارد شدید، درمان باید بصورت درمان هایی جهت حفظ عملکرد ارگان های حیاتی باشد.
افرادی که فکر میکنند، ممکن است در معرض بیماری کرونا قرار گرفته باشند، باید پزشک خود را بهسرعت آگاه سازند.
- برای اطلاعات بیشتر در ارتباط با شستن دست ها به وب سایت CDC’s Handwashing نگاهی بیندازید.
- برای اطلاعات بیشتر در خصوص شستن دستها توسط کادر درمان به وب سایت CDC’s Hand Hygiene in Healthcare Settings نگاهی بیندازید.
- برای اطلاعات بیشتر در ارتباط با دستورالعمل های مخصوص متخصصان حوزه سلامت به وب سایت مربوطه نگاهی بیندازید. Interim Guidance for Healthcare Professional
مراقبت از سالمندان در برابر بیماری کرونا
نکات مهم در خصوص مراقبت از سالمندان در برابر بیماری کرونا:
شدت علائم بیماری در سالمندان
سالمندان میتوانند علائم بیماری را با درجات و شدت های مختلفی نشان دهند.
سالمندان در مقایسه با جوانان و میانسالان از ظرفیت های حیاتی به نسبت پایین تری برخوردارند و در رویارویی با مشکلات سلامتی اغلب ضعیف تر هستند. باید به یاد داشت که علائم و نشانه های بیماری در سالمندان می توانند با گروه های سنی دیگر متفاوت و کاملا غیر اختصاصی باشد.
علائم شایع و اقدامات لازم
- در اغلب بیماران، تب اولین نشانه بیماری است و در حدود نیمی از آنها تب با درجات بالا دیده می شود. اما باید توجه داشت که در حدود یک چهارم از بیماران هم، تب گزارش نشده است و این حالت در سالمندان، با توجه به نقص نسبی سیستم ایمنی، محتمل تر است.
- سرفه، تنگی نفس یا دشواری در تنفس، احساس سنگینی یا درد در قفسه سینه، خستگی و گاهی درد عضلانی، از جمله علامت های شایع دیگر هستند. در برخی از بیماران، به ویژه سالمندان ممکن است شواهد درگیری سیستم قلبی-عروقی، دستگاه گوارش (بی اشتهایی، تهوع، استفراغ و دل درد) و یا سیستم عصبی (گیجی، تغییر سطح هوشیاری، هذیان گویی و …) نیز دیده شود. در صورت بروز هر یک از این علائم، لازم است سالمند توسط پزشک معاینه و در صورت لزوم برای انتقال به بیمارستان اقدام شود.
- میانگین فاصله زمانی بین شروع علائم تا بروز تنگی نفس و یا علائم قابل توجه به طور متوسط حدود ۷ روز ( متغیر بین ۱ تا ۲۰ روز) گزارش شده است. سردرد، اسهال، خلط خونی، آبریزش بینی و سرفه خلط دار نیز از سایر علائم احتمالی هستند.
- درمرحله خفیف بیماری، علائم معمولا بعد از یک هفته فروکش می کند، درصورتی که درموارد شدید، احتمال بروز نارسایی تنفسی پیشرونده، ناپایدار شدن علایم حیاتی از جمله افت فشارخون وجود دارد. موارد منجر به مرگ ناشی از بیماری کرونا اغلب در افراد میانسال و سالمند و یا افراد با سابقه بیماری های زمینه ای (مثل سابقه جراحی برای سرطان، سیروز کبدی، بیماری ریوی، فشار خون بالا، بیماری عروق کرونری قلب، دیابت، اختلالات مزمن کلیوی، هر گونه نقص ایمنی و بیماری پارکینسون) دیده شده است. به طور کلی سرعت پیشرفت بیماری و میزان مرگ ناشی از آن در سالمندان، بیشتر از سایر گروههای سنی است.
نکاتی برای مراکز نگهداری و مراقبت از سالمندان
کارکنان مراکز نگهداری و مراقبت از سالمندان باید توجه داشته باشند در صورت بروز هر یک از موارد ذکر شده فوق، فرد مشکوک را با رعایت نکات زیر در اتاقی جداگانه ایزوله کنند:
- اقدامات احتیاطی استاندارد تماسی و قطره ای (droplet) در مواجهه با بیمار رعایت شود.
- مراتب به پزشک مرکز اطلاع رسانی شود.
- بیمار توسط پزشک ویزیت و درصورت لزوم طبق دستورالعمل به مراکز درمانی منتقل شود.
- در صورت نیاز به احیاء قلبی-ریوی در بیماران مشکوک/محتمل/قطعی بیماری کرونا، در صورت وجود ملزومات و استانداردهای انجام احیاء قلبی-ریوی ( وجود ترالی ویژه احیاء، حضور متخصص بیهوشی یا طب اورژانس)، همه اقدامات شامل انتوباسیون و ماساژ قلبی در اتاق ایزوله و با رعایت احتیاط های هوابرد انجام شود.
انتقال سالمند بیمار به منزل
مجوز ترخیص از بیمارستان برای بیمار سالمند که می خواهد در منزل مراقبت شود باید حتما توسط پزشک معالج در بیمارستان، صادر شود.
بیماران با علائم خفیف بدون وجود علائم هشدار دهنده (مانند تنگی نفس یا مشکل در تنفس، افزایش ترشح: منظور خلط یا خونریزی)، بدون تغییر در وضعیت روانی (منظور گیجی یا بی حالی) و بدون سابقه بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی یا ریوی، نارسایی کلیوی و یا شرایط نقص ایمنی که فرد را در معرض خطر ابتلا به بیماری قرار می دهند، می توانند در محیط خانه مورد مراقبت قرار گیرند؛ که همان اصول مراقبت کلی بیماران مبتلا، از جمله لزوم استفاده دائمی از ماسک توسط بیمار، در مورد این بیماران نیز بایستی اعمال شود. پرسنل مراقبت های بهداشتی باید وضعیت بهداشتی بیمار را از نظر پیشرفت علائم از طریق تماس تلفنی و در صورت امکان، با مراجعه حضوری به صورت روزانه بررسی نمایند و آموزش های لازم را بر اساس دستورالعمل به بیمار و خانواده ارائه دهند.
بیماری کرونا در کودکان
آیا کودکان در مقایسه با سایر افراد جامعه بیشتر مستعد ابتلا به کرونا هستند؟ چگونه می توان از عفونت جلوگیری کرد؟
خیر، شواهدی مبنی بر حساسیت بیشتر کودکان وجود ندارد.
در حقیقت، بیشتر موارد قطعی ابتلا به کرونا در دنیا، در بزرگسالان گزارش شده، اگرچه ابتلا در کودکان و حتی نوزادان نیز گزارش شده است. همچنین بر اساس اطلاعات موجود، در همه گیری های پیشین سایر ویروس های خانواده کوروناویروس ها، از جمله ویروس سارس (SARS-CoV) و ویروس مرس (MERS-CoV)، نیز ابتلای کودکان نسبتا ناشایع بوده است.
به منظور جلوگیری از عفونت در کودکان لازم است اقدامات پیشگیرانه از جمله شستن مکرر دستها با آب و صابون یا محلول های شست و شوی دست بر پایه الکل، دوری کردن از افراد بیمار و نیز انجام به موقع واکسیناسیون مورد توجه باشد.
آیا تظاهرات بالینی کرونا در کوکان با بزرگسالان تفاوت دارد؟
در موارد کمی که کرونا در اطفال چینی گزارش شده است، علائم سرماخوردگی مانند تب، آبریزش بینی و سرفه شایع ترین علائم بوده اند. علائم گوارشی (اسهال و استفراغ) حداقل در یک کودک مبتلا به کرونا گزارش شده است. این گزارشات محدود حاکی از آن است که کودکان عمدتا دچار علائمی خفیف می شوند و اگرچه عوارض شدیدی مانند سندروم زجر تنفسی حاد و شوک عفونی در آن ها گزارش شده است اما نادر هستند.
آیا خطر بیماری شدید، ناتوانی یا مرگ و میر ناشی از کرونا در کودکان بیشتر از بزرگسالان است؟
تا به امروز گزارشات کمی در مورد پیشامدهای بالینی در کودکان مبتلا به کرونا موجود است.
این گزارشات نشان می دهند کودکان عمدتا دچار علائمی خفیف می شوند و اگرچه عوارض شدیدی مانند سندروم زجر تنفسی حاد و شوک عفونی در آن ها گزارش شده است اما نادر هستند. با این حال مانند سایر درگیری های تنفسی، گروه های خاصی از کودکان از جمله کودکان با سابقه بیماری زمینه ای در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت شدید هستند.
آیا درمانی برای کودکان مبتلا به کرونا وجود دارد؟
در حال حاضر هیچ داروی ضدویروسی برای کرونا توسط سازمان غذا و دارو ایالات متحده (FDA) توصیه نشده است.
برای درمان این بیماری باید به سرعت اقدامات پیشگیرانه در مراقبت از بیمار انجام شود و عوارض ناشی از بیماری به صورت حمایتی درمان شوند. جهت جلوگیری از گسترش عفونت های تنفسی، کودکان و والدینشان باید اقدامات پیشگیرانه را از جمله رعایت آداب سرفه، شستن مکرر دست ها با آب و صابون یا محلول های شست و شوی دستِ بر پایه الکل و انجام به موقع واکسیناسیون انجام دهند.
بیماری کرونا در محیط کار
توصیههای لازم به رؤسای مشاغل:
افراد بیمار را فعالانه به ماندن در منزل تشویق کنید.
- به تمام کارمندانی که علائم بیماری حاد تنفسی دارند توصیه میشود در منزل بمانند و تا ۲۴ ساعت بعد از رفع تب (پایین آمدن تب به زیر ۳۷.۸ درجه سانتیگراد با دماسنج دهانی) و یا سایر علائم (بدون استفاده از داروهای تببر و داروهای از بین برندهی علائم) به محل کار باز نگردند.
- همچنین اطمینان حاصل کنید که سیاستهای شما در جهت جلوگیری از گسترش بیماری، انعطافپذیر است و کارمندان از آن اطلاع کافی دارند.
- در صورتی که بنا بر اقتضای شغلی با سایر شرکتها در تعامل هستید و کارمند مسئول به علت بیماری در مرخصی به سر میبرد، از کارمندان قراردادی استفاده کنید و همچنین، هم شرکت مقابل و هم کارمندان جدید را از سیاست های پیشگیری از گسترش بیماری در محیط کاری آگاه کنید.
- با توجه به اینکه مراجعه تمامی افراد به کادر درمانی جهت گرفتن تاییدیه پزشکی منجر به وارد کردن فشار کاری مضاعف به سیستم درمانی در این شرایط میشود، برای مرخصی کارمندان مبتلا به بیماری، اجباری در جهت گرفتن تاییدیه پزشکی قرار ندهید.
- همچنین جهت عدم حضور کارمندان در محیط کار، به علت نیاز به مراقبت از نزدیکان مبتلا، انعطافپذیری کافی داشته باشید.
کارمندان مبتلا را از سایرین جدا کنید.
کارمندانی که هنگام رسیدن به محل کار یا حین کار دچار علائم بیماری (از قبیل سرفه، تنگی نفس، تب) میشوند، از سایر کارمندان جدا شده و فورا به منزل بازگردند. همچنین افراد مبتلا، هنگام سرفه و یا عطسه، دهان و بینی خود را با دستمال کاغذی بپوشانند (در صورت در دسترس نبودن دستمال، از آرنج و شانه برای پوشاندن صورت استفاده کنند).
تاکید کافی به ماندن در منزل و رعایت توصیه های بهداشت تنفسی و بهداشت دست ها در محیط کار.
- پوسترهایی را تحت عنوان ”بهداشت دست”، ”بهداشت تنفسی” و همچنین ”ماندن در منزل در صورت بروز علائم” را در محل ورود به کار و یا سایر مکان هایی که در معرض دید هستند نصب کنید.
- برای کارمندان دستمال کاغذی به مقدار کافی فراهم کنید.
- به کارمندان نحوه شست و شوی صحیح دستها را با آب و صابون برای حداقل ۲۰ ثانیه و یا با استفاده محلولهای ضدعفونی کننده (با حداقل ۶۰٪ الکل) آموزش دهید. اگر دستها به طور واضح آلوده هستند حتما با آب و صابون شست و شو شوند.
- محلول ضدعفونیکننده و آبوصابون کافی در محیط شغلی فراهم کنید و محلولها را در همهجا به مقدار کافی قرار دهید.
نظافت محیط کار به خوبی انجام شود.
- تمام محلهایی که در معرض تماس مکرر هستند مانند پیشخوانها و دستگیره های در، به طور مکرر، ضدعفونی شوند. نیازی به استفاده از محلول های خاصی نیست از همان ترکیباتی که همیشه به صورت روتین به کار میرفته اند استفاده شود و دستورالعمل روی آنها به دقت خوانده شود.
- دستمال های مرطوب ضدعفونی کننده برای افراد فراهم کنید (به عنوان مثال افراد قبل از دستزدن به دستگیره های در و یا صفحه کلیدها آنها را ضدعفونی کنند.)
برای سفرهای شغلی، به افراد توصیههای لازم داده شود.
- در مورد سفرهای خارجی، اطلاعات لازم از نظر شیوع و ابتلای کرونا در کشور مقصد، فراهم گردد.
- افراد قبل از سفر از نظر علائمبیماری تنفسی بررسی شوند و درصورت وجود علائم از انجام سفر خودداری کنند.
- درصورت بروز علائمبیماری حینسفر، افراد به سوپروایزر خود اطلاع دهند و در صورت لزوم مشاوره پزشکی لازم را دریافت کنند.
- درصورت ابتلا به بیماری در خارج از مرزهایایران، به سفارتایران در کشور مقصد مراجعه نموده و اقدامات درمانیلازم را دریافت کنید.
سایر نکات:
- کارمندانی که خود بیمار نیستند و علائمی نیز ندارند، اما با فرد بیمار از نزدیکان خود در تماس بوده اند، حتما به مافوق خود اطلاع دهند.
- در صورت تایید ابتلای هر یک از کارمندان، سایر افراد از ابتلای او آگاه گردند تا در صورت تماس احتمالی، توصیههای بهداشتی لازم را رعایت کنند.
نکات آموزشی پیشگیری از کرونا ویروس حین ورود به منزل یا خروج از منزل
نکاتی که باید برای ورود و خروج از منزل رعایت کرد
اقدامات زیر در هنگام بازگشت به خانه بسیار بسیار حیاتی می باشند و باید گام به گام و با دقت رعایت شوند:
- بعد از ورود به خانه بدون دست زدن به هیچ چیز و بدون برخورد یا نشستن در جایی، مستقیماً به دستشویی رفته و دست خود را به طور کامل بشویید. (درب دستشویی را از قبل باز بگذارید، در صورت باز نبودن درب، با دستمال کاغذی درب را باز کنید و سریعاً دستمال را در سطل آشغال در بسته بیاندازید و بعد از پایان کار، دستگیره دستشویی را ضد عفونی کنید.
- تلفن همراه خود، دسته کلید، سوئیچ اتومبیل، کیف پول و دیگر وسایل همراه خود را ابتدا با دستمال مرطوب آغشته به الکل ۷۰ درصد به طور کامل ضد عفونی کرده و روی دستمال کاغذی خشک دیگری بگذارید. (در صورت استفاده از قاب محافظ، قاب محافظ را خارج کرده و هردوی گوشی و قاب محافظ را به طور کامل ضدعفونی کنید).
- لباس های بیرون خود را دربیاورید و در مکانی به دور از لباس های منزل و دیگر وسایل خانه آویزان کنید.
- مجدد به دستشویی رفته و دست خود را به طور کامل بشویید.
- در این مرحله می توانید لباس منزل خود را بپوشید. اکنون محیط خانه شما امن می باشد و به شرط دست نزدن به صورتتان، می توانید از گوشی همراه خود استفاده کنید.
- دست خود را قبل، در حین و بعد از تهیه غذا، قبل از خوردن غذا و بعد از استفاده از توالت بشویید. فراموش نکنید تحت هیچ شرایطی و در هیچ ساعت روز و در هیچ مکانی به صورت خود (چشم، بینی و دهان) دست نزنید.
- تمام سطوح پرتماس خانه و محل کار را هر روز با اسپری تمیز کننده بشویید. (از جمله: پیشخوان، رومیزی، میز کار، وسایل حمام و توالت، تلفن ها، کیبورد، تبلت و میز کنار تخت، دستگیره های درها).
هنگام خروج از منزل
موارد ذیل را هنگام خروج از منزل کنترل کنید:
- آیا الزاماً بایستی از خانه خارج شوم؟
- آیا محلول الکلی ۷۰ درصد با خود برداشته ام؟
- آیا با خود دستکش به همراه دارم؟
- آیا ماسک در صورت ضرورت به همراه دارم؟
همچنین به نکات زیر توجه داشته باشید:
- در صورت داشتن نشانه های تب و سرفه ازخانه خارج نشوید.
- در صورت داشتن نشانه های تب و سرفه و ضرورت خروج از خانه حتماً ماسک بزنید.
- چندین عدد دستمال کاغذی تمیز و تا شده داشته باشید.
آسانسور
- هرگز دکمه آسانسور را با انگشتان و دست خود لمس نکنید.
- دکمه های آسانسور آپارتمان روزی چندین بار با الکل ۷۰ درصد یا بالاتر و یا هیپوکلریت ۵ درصد (یک لیوان وایتکس و ۹ لیوان آب) ضد عفونی گردد و دکمه های آسانسور را مستقیماً لمس نکنید.
- سعی کنید در آسانسور به دفعات زیاد سوار نگردید و فاصله یک متر را رعایت کنید.
- اگر طبقات پایین تر هستید که به نظرتان می توانید بدون آسانسور تردد کنید، از آسانسور استفاده نکنید.
- اگر محلول ضد عفونی نداشتید می توانید یک بسته دستمال کاغذی در کنار پانل دکمه ها بچسبانید و در کنار آن بر روی کاغذ بنویسید که برای فشاردادن دکمه های اسانسور و نیز باز و بسته کردن درب آسانسور از دستمال کاغذی استفاده نماید.
- یک سطل زباله درپوش دار نیز در داخل اسانسور بگذارید که پس از استفاده از دستمال کاغذی، آن را به درون سطل بیاندازید.
- یک نفر مسئول باشد که هر روز وجود دستمال کاغذی را کنترل و تخلیه سطل زباله را داوطلبانه به عهده بگیرد.
خودروی شخصی
- حتی الامکان از دستکش استفاده کرده و پس از پیاده شدن دستکش را طوری از دستتان خارج کنید که هیچ جای بدنتان با قسمت رویی دستکش که در تماس با بیرون بوده است، تماس پیدا نکند.
- هنگام سوار شدن به اتومبیل دستگیره ها را با الکل ۷۰ درصد یا بالاتر و یا هیپوکلریت ۵ درصد (یک لیوان وایتکس و ۹ لیوان آب) ضد عفونی کنید.
- هنگام سوار شدن به اتومبیل خود، فرمان، دنده و ترمز دستی را با الکل ۷۰ درصد یا بالاتر و یا هیپوکلریت ۵ درصد (یک لیوان وایتکس و ۹ لیوان آب) ضد عفونی گردد.
- هنگام سوار شدن به اتومبیل خود، آیینه جلو راننده را با با الکل ۷۰ درصد یا بالاتر و یا هیپوکلریت ۵ درصد (یک لیوان وایتکس و ۹ لیوان آب) ضدعفونی نمایید.
- از عدم آلوده بودن محل گذاشتن کیف پول، گوشی و عینک خود اطمینان حاصل نمایید.
- سوئیچ خودرو خود را پس از حضور درخانه با الکل ۷۰ درصد ضد عفونی کنید.
نکات آموزشی پیشگیری از کرونا ویروس در پمپ بنزین ها
نکاتی که در مراجعه به پمپ بنزین ها باید رعایت گردد
- تا حد امکان دفعات بنزین، گاز و یا گازوئیل گرفتن خود را کاهش دهید.
- در هر بار مراجعه به پمپ بنزین ها و یا ایستگاه های سی ان جی، سعی کنید حداکثر باک خودرو خود را پر کنید تا دفعات کمتری مجبور به مراجعه برای گرفتن سوخت شوید.
- در صورت نیاز، اگر با قصد گرفتن سوخت از منزل خارج شدید حتما با خودتان حداقل یک عدد دستکش یک بار مصرف به همراه ببرید.
- هنگام رسیدن به محل سوخت گیری با هوشیاری کامل عمل کنید و به هیچ چیز دست نزنید. ابتدا در یکی از دستان دستکش یک بار مصرف را بپوشید و با دست دیگر کارت سوخت را در محل کارت دستگاه قرار دهید.
- کارت را با دقت و بدون تماس دست با دستگاه وارد محل کارت خوان دستگاه نمایید. و با دست دستکش دار اقدام به استفاده از پانل دکمه های دستگاه جهت ورود رمز نمایید.
- از تماس مستقیم با دسته نازل در جایگاه سوخت خودداری کنید. با دست دستکش دار دسته نازل را بردارید و اقدام به سوخت گیری نمایید.
پس از اتمام سوخت گیری، با دست بدون دستکش کارت سوخت را از دستگاه بردارید و در جیب بگذارید.
- تا حد امکان کارت را به اپراتور پمپ بنزین (مسئول دریافت مبلغ سوخت) ندهید و سعی کنید خودتان شخصا کارت را به دستگاه اخذ وجه سوخت بکشید. سپس از پراتور بخواهید که رمز شما را وارد کند و یا خودتان با دست دستکش دار رمز کارت خودتان را وارد کنید.
- در نهایت دستکش را طوری از دستتان خارج کنید که هیچ جای بدنتان با قسمت رویی دستکش که در تماس با دستگاه و یا نازل قرار گرفته است تماس پیدا نکند.
- بلافاصله دستکش را در اولین سطل زباله نزدیک خودتان (ترجیحا سربسته) بیاندازید.
- از هر دستکش یک بار مصرف فقط یک بار استفاده نمایید.
- در صورتی که ضرورتی پیش امد که به پمپ بنزین بروید و دستکش همراه تان نبود حتما دقت کنید و یک دستمال کاغذی به دور انگشتان خود بپیچید طوری که انگشتان شما با پانل دکمه های دستگاه تماس پیدانکند و سپس دستمال کاغذی را بلافاصله در اولین سطل زباله نزدیک خودتان (ترجیحا سربسته) بیاندازید.
- اگر دستکش همراه تان نبود حتما دقت کنید برای برداشتن نازل سوخت گیری نیز از یک دستمال کاغذی استفاده نمایید.
- در طول حضور در پمپ بنزین و بعد از آن به هیچ وجه صورت خودتان را لمس نکنید.
- در اولین فرصت ممکن بعد از اتمام سوخت گیری دست خود را حداقل ۴۰ ثانیه با آب و صابون بشویید.
نکات آموزشی پیشگیری از کرونا در مراکز خرید و فروشگاه ها
نکاتی که در مراجعه به مراکز خرید و فروشگاه ها باید رعایت گردد
- تا پایان خرید دستکش خود را در دست داشته باشید و بلافاصله پس از خارج شدن از فروشگاه در یک پوشش پلاستیکی انداخته و مجددا استفاده ننمایید.
- ازعدم تماس دستهای خود هنگام در آوردن با قسمت های رویی دستکش مطمئن شوید.
- به غیر از موارد ضروری وارد مراکز خرید و فروشگاه ها نگردید.
- در صورت داشتن تب و سرفه حتما از ماسک استفاده کنید.
- از بردن کودکان به مراکز خرید جدا خوداری نمایید.
- از خرید بستنی و مواد غذایی باز برای کودکان خود در مراکز خرید، امتناع کنید.
- در اولین فرصت ممکن بعد از اتمام خرید دست خود را حداقل ۴۰ ثانیه با آب و صابون بشویید.
- از دست زدن به پله برقی در فروشگاه ها اکیدا خودداری کنید.
- در صورت استفاده از آسانسور در مراکز خرید برای فشار دادن دگمه های آسانسور از دستمال کاغذی استفاده و سپس بدون تماس دست خود با قسمت آلوده دستمال، آن را به سطل آشغال بیندازید.
- استفاده از وسایل بازی تعبیه شده برای کودکان مطلقا انجام نگیرد.
- برای پرداخت وجه، از دریافت کننده وجه بخواهید اجازه دهد خودتان کارت را در دستگاه کارتخوان بکشید و ایشان نیز خودشان مبلغ و رمز کارت را وارد نماید
- کارت عابر بانکی را که استفاده نمودید در یک دستمال کاغذی بپیچید و سپس در جیبتان بگذارید تا در اولین فرصت آن را ضدعفونی نمایید و سپس در کیف تان قرار دهید.
- هرگز به مکان های فروش حیوانات زنده مراجعه ننمایید.
نکاتی که کارکنان ادارات برای پیشگیری از کرونا باید رعایت کنند
نکاتی که کارکنان ادارات باید رعایت کنند:
- در صورت داشتن تب و سرفه مطلقا سرکار نروید.
- در صورت امکان از دستکش لاتکس در محیط کار استفاده کنید.
- هرگز صورت خود و بخصوص چشمها، بینی خود را لمس نکنید.
- از مواد ضدعفونی کننده و الکل ۷۰ درصد و بالاتر در محل کار خود استفاده کنید و در اختیار دیگران نیز قرار دهید.
- تمام سطوح پرتماس محل کار را هرروز با الکل ۷۰ درصد ضد عفونی کنید. (از جمله: پیشخوان، رومیزی، میز کار ، تلفنها، کیبورد، تبلت و دستگیرههای درها(
- تا حد امکان رعایت فاصله ۲ متر را با همکاران خود داشته باشید.
- تا حد امکان از لمس اشیا و وسایل مشترک خودداری نمایید.
- تا حد امکان از تلفن مشترک استفاده نکنید.
- از تهویه مناسب محل کار خود اطمینان داشته باشید.
- تا حد امکان بصورت الکترونیک، تلفنی و بدون ملاقات حضوری کار خود را انجام دهید.
- از ایجاد شرایط ازدحام در محل کار خود ممانعت بعمل آورید.
- در صورت داشتن عطسه و سرفه از ماسک استفاده نمایید.
- مکررا وسایل و سطوح محیط کار را با الکل ۷۰ درصد و بالاتر ضدعفونی کنید.
- مکررا دستهای خود را بشویید.
- از خوردن صبحانه مشترک خوداری نمایید.
- تاحدامکان از لیوان و وسایل شخصی استفاده نمایید.
- از دست زدن به قسمت داخلی دستمال کاغذی که در آن عطسه یا سرفه کردهاید، خودداری کنید.
نکاتی که در هنگام استفاده از عابر بانک، برای پیشگیری از کرونا باید رعایت گردد
نکاتی که در هنگام استفاده از عابر بانک، باید رعایت گردد
- حتیالامکان سعی کنید جابجاییهای پولی و یا خرید را با همراهبانک نصب شده بر روی گوشی خودتان انجام دهید تا نیاز به استفاده از سیستمهای عابر بانک را به حداقل برسانید.
- در صورت نیاز، اگر با قصد برداشتن پول از عابربانک از منزل خارج شدید حتما با خودتان حداقل یک عدد دستکش یکبار مصرف به همراه ببرید.
- هنگام رسیدن به دستگاه عابربانک با هوشیاری کامل عمل کنید و به هیچ چیز دست نزنید. ابتدا در یکی از دستان دستکش یکبار مصرف را بپوشید و با دست دیگر کارت عابربانک را آماده سازید.
- کارت را با دقت و بدون تماس دست با دستگاه وارد محل کارت خوان دستگاه نمایید و با دست دستکشدار اقدام به استفاده از پانل دکمههای دستگاه جهت ورود رمز و مبلغ مدنظر نمایید.
- پس از خارج شدن کارت از دستگاه با دست بدون دستکش کارت را در جیب بگذارید و با دست دستکش دار پول را داخل کیف بگذارید. از تماس مستقیم با اسکناس خودداری کنید.
- در نهایت دستکش را طوری از دستتان خارج کنید که هیچ جای بدنتان با قسمت رویی دستکش که در تماس با دستگاه قرار گرفته است، تماس پیدا نکند.
- بلافاصله دستکش را در اولین سطل زباله نزدیک خودتان (ترجیحا سربسته) بیاندازید.
- از هر دستکش یکبار مصرف فقط یکبار استفاده نمایید.
- در صورتیکه ضروری پیش آمد که از دستگاه عابر بانک استفاده کنید و دستکش همراهتان نبود، حتما دقت کنید و یک دستمال کاغذی به دور انگشتان بپیچید طوریکه انگشتان شما با پانل دکمه های دستگاه تماس پیدا نکند و سپس دستمال کاغذی را بلافاصله در اولین سطل زباله نزدیک خودتان )ترجیحا سربسته( بیاندازید.
- در طول استفاده از دستگاه و بعد از آن به هیچ وجه صورت خودتان را لمس نکنید.
نکاتی که در تاکسی و اتوبوسهای داخل شهری، برای پیشگیری از بیماری کرونا باید رعایت گردد
نکاتی که در تاکسی و اتوبوسهای داخل شهری باید رعایت گردد.
- تا حد امکان از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده نکنید.
- در صورت داشتن تب و سرفه مطلقا از وسائط حمل و نقل عمومی استفاده نکنید.
- در ساعتهای پر تردد از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده نکنید.
- تا حد امکان از دستکش لاتکس استفاده کنید.
- هرگز صورت خود و بخصوص چشمها و بینی را لمس نکنید.
- فاصله یک متری خود را با شهروندان دیگر حتما رعایت نمایید.
- از تماس دست خود با سطوح پرتماس خودداری نمایید.
- در صورت عطسه و سرفه از ماسک و دستمال کاغذی استفاده نمایید.
- تا حد امکان از ماسک استفاده کنید.
نکاتی که برای پیشگیری از کرونا در هنگام استفاده از وسایل شخصی، باید رعایت گردد.
نکاتی که برای پیشگیری از کرونا در هنگام استفاده از وسایل شخصی، باید رعایت گردد:
- گوشی همراه، خود را در خارج از خانه از جیب خود خارج نکنید (مگر در شرایط اضطراری).
- عینک و ساعت مچی خود را در خارج از خانه از جلوی چشم خود برندارید و از مچ خودتان خارج نسازید (مگر در شرایط اضطراری).
- چنانچه حلقه و یا انگشتر در دست دارید در هر بار شستن دست با دقت انگشتر را نیز با آب و صابون شستشو دهید.
- دسته کلید را صرفا هنگام نیاز (زمان رسیدن به درب ورودی منزل و یا محل کار) از جیب و یا کیف خود خارج سازید.
- در هر بار مراجعت به منزل در ابتدای ورود بلافاصله بعد از شستن دستها تمامی وسایل شخصی (مانند گوشی موبایل، عینک، حلقه و انگشتر، ساعت، کیف و دسته کلید) را با یک تکه پنبه آغشته شده به یک ماده ضدعفونی کننده (مانند الکل رقیق شده تا %۷۰ و یا وایتکس رقیق شده) تمیز نمایید.
- چنانچه در محل کار و یا منزل از وسایلی (مانند لپ تاپ، کامپیوتر، ماوس و صفحه کلید و یا تبلت) بصورت پرتکرار استفاده مینمایید هر روز آنها را یکبار قبل از استفاده و یکبار بعد از استفاده با یک تکه پنبه آغشته شده به یک ماده ضدعفونی کننده (مانند الکل رقیق شده تا %۷۰ و یا وایتکس رقیق شده) تمیز نمایید .
- چنانچه کیف پول و یا کیف دستی( کیف جای لپ تاپ و یا مدارک) همراه خود از منزل خارج میکنید حتیالامکان هیچ جا بر روی زمین و یا سطوحی که بنظرتان در معرض لمس عمومی است قرار ندهید (در دست بگیرید و یا در صورت نشستن بر روی پای خود بگذارید.)
نکات آموزشی در خصوص حفاظت از دیگران در صورت داشتن علائم تب و سرفه
نکاتی که در صورت داشتن علائم تب و سرفه در خصوص ارتباط با دیگران باید رعایت کنید
- دیگران را از احتمال مواجهه و یا ابتلا خود به بیماری کرونا مطلع نمایید و این اطلاع رسانی را ارزش تلقی کنید.
- مطلقاً به سر کار نروید.
- آرامش خود را حفظ کنید.
- حداقل ۲ متر فاصله با دیگران را رعایت کنید.
- برای محافظت دیگران هیچ وقت ماسک را از صورت خود خارج نکنید.
- ترجیحاً در اتاق جداگانه و با تهویه مناسب اقامت کنید.
- کلیه سطوح در تماس را با الکل ۷۰ درصد ضد عفونی نمایید.
- از وسایل شخصی و ظروف و قاشق جداگانه استفاده کنید.
- از حضور در جمع اعضا خانواده و دیگران خوداری کنید.
- لباس های خود را جداگانه بشویید.
مکرراً دست های خود را با الکل ۷۰ درصد ضد عفونی نمایید.
- از حوله و وسایل استحمام اختصاصی استفاده کنید.
- مکرراً شیرآلات منزل را شسته و با الکل ۷۰ درصد ضد عفونی نمایید.
- پس از باز و بسته کردن شیرآلات، شیرآلات منزل را با هیپوکلریت سدیم (یک لیوان وایتکس و ۹ لیوان آب) بشویید.
- درصورت داشتن سرفه و یا تب بلافاصله به مرکز درمانی مراجعه کنید.
- تعداد دفعات خروج از اتاق را به حداقل برسانید و فقط برای موارد ضروری از اتاق خارج شوید.
- اطمینان حاصل کنید که محل هایی که شما و سایر اعضای خانواده به طور مشترک از آن ها استفاده می کنید مانند آشپزخانه و دستشویی تهویه مناسبی داشته باشند.
- تا حدامکان خودتان از خود مراقبت کنید و یا از فرد دیگری که دارای بیماری های زمینه ای و سالمند نیست کمک بگیرید.
- از افراد دارای بیماری های زمینه ای و سالمند تا حد امکان دور باشید.
- محل هایی از اتاق که شما دائما با آن ها در تماس هستید باید به طور مکرر شسته و ضد عفونی شوند. این سطوح مختلف مثل میزهای کنار تخت، کناره های تخت و صندلی را باید ابتدا با شوینده های معمولی سطوح بشویید و سپس با ضد عفونی کننده حاوی هیپوکلریت سدیم (یک لیوان وایتکس و ۹ لیوان آب) گندزدایی کنید.
- تلاش برای عدم ابتلا اعضا خانواده، همکاران و دیگران را در اولویت مراقبت از خود قرار دهید.
نکات آموزشی پیشگیری از کرونا برای رانندگان تاکسیها
مواردی که رانندگان تاکسی ها جهت پیشگیری از کرونا باید رعایت کنند.
- در صورت داشتن تب و سرفه مطلقا سر کار نروید.
- در صورت امکان از دستکش لاتکس استفاده کنید.
- هرگز صورت خود و بخصوص چشمها، بینی و صورت خود را لمس نکنید.
- از مواد ضدعفونی کننده و الکل۷۰ درصد برای ضدعفونی سطوح مختلف تاکسی استفاده کنید و در اختیار مسافرین قرار دهید.
- تمام سطوح پرتماس تاکسی را هرروز با الکل 70 درصد ضدعفونی کنید.
- در صورت داشتن عطسه و سرفه از ماسک استفاده نمایید.
- تا حد امکان از گرفتن اسکناس و سکه و تحویل آن به مشتری خودداری کنید.
- دستهای خود را مکررا بشویید.
- تا حد امکان از ماسک استفاده کنید.
- دستگیرههای درب تاکسی را مکررا با الکل 70 درصد و بالاتر ضدعفونی کنید.
نکاتی که رانندگان و مسافران پایانه مسافربری برای پیشگیری از کرونا باید رعایت کنند
در همهگیری بیماریهای گوناگون بایستی تا حد امکان از سفر کردن دوری کرد. اما، در صورت مسافرت به وسیلهی اتوبوس و مراجعه به پایانههای مسافربری میبایستی نکات بهداشتی و ایمنی برای کاهش خطر را رعایت کرد. در این مقاله به نکاتی که رانندگان و مسافران پایانه مسافربری برای پیشگیری از کرونا باید رعایت کنند، اشاره می کنیم.
توصیه های بهداشتی برای رانندگان:
- از دست دادن و روبوسی کردن با یکدیگر و مسافرین خودداری شود.
- ﺷﺴﺘﻦ ﻣﺮﺗﺐ دﺳتﻫﺎ ﺑﺎ آب و ﺻﺎﺑﻮن (ﻃﺒﻖ دﺳﺘﻮراﻟﻌﻤﻞ) و ﯾﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻮاد ﺿﺪﻋﻔﻮﻧﯽﮐﻨﻨﺪه ﺑﺮ ﭘﺎﯾﻪ اﻟﮑﻞ، ﻗﺒﻞ از دﺳﺖ زدن ﺑﻪ دﻫﺎن، ﺑﯿﻨﯽ و ﭼﺸﻢ و ﺑﻌﺪ از دﺳﺖ زدن ﺑﻪ ﺳﻄﻮح و اﺷﯿﺎء و ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺑﻌﺪ از دﺳﺘﺸﻮﯾﯽ و ﻗﺒﻞ از دﺳﺖ زدن ﺑﻪ ﻏﺬا ﺿﺮوری ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ.
- از ﺧﻮردن ﻏﺬا در ﻣﺤﯿﻂهای ﻋﻤﻮﻣﯽ ﭘﺎﯾﺎﻧﻪ از ﺟﻤﻠﻪ ﺳﺎﻟﻦ ﺗﻬﯿﻪ ﺑﻠﯿﻂ، ﺗﺮاﻧﺰﯾﺖ و ﻧﻈﺎﯾﺮ آن و ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺧﻮردن ﻏﺬاﻫﺎی آﻣﺎده ﺗﺎ ﺣﺪ اﻣﮑﺎن اﺟﺘﻨﺎب ﮐﺮده و از ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﮐﺎﻣﻼ ﭘﺨﺘﻪ اﺳﺘﻔﺎده ﮐﻨﯿﺪ.
- در ﺻﻮرت ﻣﺸﺎﻫﺪه ﻋﻼﯾﻢ ﺳﺮﻣﺎﺧﻮردﮔﯽ اﺳﺘﺮاﺣﺖ ﮐﺮده و از ﻣﺎﺳﮏ ﺑﺎ ﻧﺤﻮه ﺻﺤﯿﺢ اﺳﺘﻔﺎده ﮐﻨﯿﺪ و در ﺻﻮرت ﺷﺪﯾﺪ ﺷﺪن ﻋﻼﯾﻢ ﺑﻪ ﻣﺮاﮐﺰ درﻣﺎﻧﯽ ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﺷﻮد.
- اﻓﺮاد ﺑﯿﻤﺎر، ﺗﺎ زﻣﺎن رﺳﯿﺪن آﻣﺒﻮﻻﻧﺲ ﯾﺎ اﻧﺘﻘﺎل ﺑﻪ ﻣﺮاﮐﺰ درﻣﺎﻧﯽ، ﺣﺘﯽ اﻻﻣﮑﺎن در ﯾﮏ ﻣﮑﺎن ﺟﺪا از ﺳﺎﯾﺮﯾﻦ ﻧﮕﻪ داﺷﺘﻪ ﺷﻮﻧﺪ.
- ﻧﯿﺮوﻫﺎی ﺧﺪﻣﺎﺗﯽ در ﻫﻨﮕﺎم ﻧﻈﺎﻓﺖ ﺑﺎﯾﺪ از ﻟﺒﺎس ﺣﻔﺎﻇﺘﯽ، ﻣﺎﺳﮏ، ﭼﮑﻤﻪ و دﺳﺘﮑﺶ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ.
- ﻧﺎخنها ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﺮﺗﺐ ﮐﻮﺗﺎه ﻧﮕﻪ داﺷﺘﻪ ﺷﻮد.
- ﺑﺮای ﺛﺒﺖ ﺣﻀﻮر و ﻏﯿﺎب ﺗﺮﺟﯿﺤا از ﺳﯿﺴﺘﻢ ﺗﺸﺨﯿﺺ ﭼﻬﺮه اﺳﺘﻔﺎده ﺷﻮد.
- ﺑﺮای ﺗﻤﺎس ﺑﺎ دﮐمهﻫﺎی آﺳﺎﻧﺴﻮر، ﻟﺐ ﺗﺎپ، ﺗﺒﻠﺖ، ﺻﻔﺤﻪ ﮐﻠﯿﺪ ﮐﺎﻣﭙﯿﻮﺗﺮ، ﮔﻮﺷﯽ ﺗﻠﻔﻦ، ﻣﻮﺑﺎﯾﻞ و دﺳﺘﮕﯿﺮه در و ﻧﻈﺎﯾﺮ آن از دﺳﺘﮑﺶ و ﯾﺎ از دﺳﺘﻤﺎل ﮐﺎﻏﺬی اﺳﺘﻔﺎده ﺷﻮد.
- اﺳﺘﻔﺎده از دﺳﺘﻤﺎل ﮐﺎﻏﺬی ﻫﻨﮕﺎم ﻋﻄﺴﻪ ﯾﺎ ﺳﺮﻓﻪ ﮐﺮدن (در ﺻﻮرﺗﯽﮐﻪ دﺳﺘﻤﺎل وﺟﻮد ﻧﺪاﺷﺖ از ﻗﺴﻤﺖ داﺧﻠﯽ آرﻧﺞ ﻣﻮﻗﻊ ﺳﺮﻓﻪ و ﻋﻄﺴﻪ اﺳﺘﻔﺎده ﮐﻨﯿﺪ) ﺿﺮوری ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ.
از دﺳﺘﻤﺎل ﻣﺸﺘﺮک ﺑﺮای ﺗﻤﯿﺰ ﮐﺮدن ﻣﯿﺰ و ﺻﻨﺪﻟﯽ و ﺳﺎﯾﺮ وﺳﺎﯾﻞ ﻧﻈﺎﻓﺖ ﺷﺨﺼﯽ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﻨد.
- اﺳﺘﻔﺎده از ﻟﺒﺎس ﮐﺎر ﺷﺨﺼﯽ ﺑﺮای ﺷﺎﻏﻠﯿﻦ ﻣﻠﺒﺲ ﺑﻪ ﻟﺒﺎس ﮐﺎر ﺑﻪ وﯾﮋه در اﻧﺒﺎر داری و ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ ﮐﺎﻻ ﻣﻮردﺗﻮﺟﻪ ﻗﺮار ﮔﯿﺮد.
- ﺷﺎﻏﻠﯿﻨﯽ ﮐﻪ ﻣﺴﺌﻮل ﺟﺎﺑﺠﺎﯾﯽ ﻣﺴﺎﻓﺮان ﺳﺎﻟﻤﻨﺪ و ﯾﺎ ﻣﻌﻠﻮل و ﻧﯿﺎزﻣﻨﺪ میﺑﺎﺷﻨﺪ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﺎﺳﮏ و دﺳﺘﮑﺶ ﻧﺒﺎﯾﺴﺘﯽ ﻓﺮاﻣﻮش ﺷﻮد.
- ﺷﺎﻏﻠﯿﻨﯽ ﮐﻪ در ﺟﺎﺑﺠﺎﯾﯽ ﻣﺴﺎﻓﺮ و ﺑﺎر دﺧﺎﻟﺖ دارﻧﺪ از ﮔﺮﻓﺘﻦ ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ وﺟﻪ و ﯾﺎ ﮐﺎﻻ ﺑﻪ دﻟﯿﻞ اﺣﺘﻤﺎل آﻟﻮده ﺑﻮدن ﺑﻪ وﯾﺮوس ﮐﺮوﻧﺎ ﺧﻮدداری ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ.
- ﮐﻠﯿﻪ ﺷﺎﻏﻠﯿﻨﯽ ﮐﻪ از وﺳﺎﯾﻞ ﺟﺎﺑﺠﺎﯾﯽ و اﻧﺘﻘﺎل ﻣﺴﺎﻓﺮ و ﯾﺎ ﺑﺎر اﺳﺘﻔﺎده ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ ارز ﺗﻤﺎس ﻣﺴﺘﻘﯿﻢ دﺳﺖ ﺑﺎ ﺑﺎر، ﻣﺴﺎﻓﺮ و ﯾﺎ وﺳﯿﻠﻪ ﺣﻤﻞ ﺟﺎﺑﺠﺎﯾﯽ ﺧﻮدداری ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ.
- ﮐﻠﯿﻪ ﺷﺎﻏﻠﯿﻦ ﻫﺮ ﻗﺴﻤﺖ ﻓﻘﻂ در ﻗﺴﻤﺖﻫﺎی ﺧﻮد ﻣﺸﻐﻮل اﻧﺠﺎم وﻇﯿﻔﻪ ﺑﻮده و از ﺗﺮدد ﺑﯽ ﻣﻮرد در زﻣﺎن ﮐﺎری ﺧﻮدداری ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ.
توصیه های بهداشتی برای مسافران و مراجعه کنندگان:
- ﺷﺴﺘﻦ ﻣﺮﺗﺐ دﺳتﻫﺎ ﺑﺎ آب و ﺻﺎﺑﻮن (ﻃﺒﻖ دﺳﺘﻮراﻟﻌﻤﻞ) و ﯾﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻮاد ﺿﺪﻋﻔﻮﻧﯽﮐﻨﻨﺪه ﺑﺮ ﭘﺎﯾﻪ اﻟﮑﻞ، ﻗﺒﻞ از دﺳﺖ زدن ﺑﻪ دﻫﺎن، ﺑﯿﻨﯽ و ﭼﺸﻢ و ﺑﻌﺪ از دﺳﺖ زدن ﺑﻪ ﺳﻄﻮح و اﺷﯿﺎء و ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺑﻌﺪ از دﺳﺘﺸﻮﯾﯽ و ﻗﺒﻞ از دﺳﺖ زدن ﺑﻪ ﻏﺬا ﺿﺮوری ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ.
- از ﺧﻮردن ﻏﺬا در ﻣﺤﯿﻂهای ﻋﻤﻮﻣﯽ ﭘﺎﯾﺎﻧﻪ از ﺟﻤﻠﻪ ﺳﺎﻟﻦ ﺗﻬﯿﻪ ﺑﻠﯿﻂ، ﺗﺮاﻧﺰﯾﺖ و ﻧﻈﺎﯾﺮ آن و ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺧﻮردن ﻏﺬاﻫﺎی آﻣﺎده ﺗﺎ ﺣﺪ اﻣﮑﺎن اﺟﺘﻨﺎب ﮐﺮده و از ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﮐﺎﻣﻼ ﭘﺨﺘﻪ اﺳﺘﻔﺎده ﮐﻨﯿﺪ.
- در ﺻﻮرت ﻣﺸﺎﻫﺪه ﻋﻼﯾﻢ ﺳﺮﻣﺎﺧﻮردﮔﯽ اﺳﺘﺮاﺣﺖ ﮐﺮده و از ﻣﺎﺳﮏ ﺑﺎ ﻧﺤﻮه ﺻﺤﯿﺢ اﺳﺘﻔﺎده ﮐﻨﯿﺪ و در ﺻﻮرت ﺷﺪﯾﺪ ﺷﺪن ﻋﻼﯾﻢ ﺑﻪ ﻣﺮاﮐﺰ درﻣﺎﻧﯽ ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﺷﻮد.
- اﻓﺮاد ﺑﯿﻤﺎر، ﺗﺎ زﻣﺎن رﺳﯿﺪن آﻣﺒﻮﻻﻧﺲ ﯾﺎ اﻧﺘﻘﺎل ﺑﻪ ﻣﺮاﮐﺰ درﻣﺎﻧﯽ، ﺣﺘﯽ اﻻﻣﮑﺎن در ﯾﮏ ﻣﮑﺎن ﺟﺪا از ﺳﺎﯾﺮﯾﻦ ﻧﮕﻪ داﺷﺘﻪ ﺷﻮﻧﺪ.
- ﻧﺎﺧﻦﻫﺎ ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﺮﺗﺐ ﮐﻮﺗﺎه ﻧﮕﻪ داﺷﺘﻪ ﺷﻮد.
- ﺑﺮای ﺗﻤﺎس ﺑﺎ دﮐمهﻫﺎی آﺳﺎﻧﺴﻮر، ﻟﺐ ﺗﺎپ، ﺗﺒﻠﺖ، ﺻﻔﺤﻪ ﮐﻠﯿﺪ ﮐﺎﻣﭙﯿﻮﺗﺮ، ﮔﻮﺷﯽ ﺗﻠﻔﻦ، ﻣﻮﺑﺎﯾﻞ و دﺳﺘﮕﯿﺮه در و ﻧﻈﺎﯾﺮ آن از دﺳﺘﮑﺶ و ﯾﺎ از دﺳﺘﻤﺎل ﮐﺎﻏﺬی اﺳﺘﻔﺎده ﺷﻮد.
- اﺳﺘﻔﺎده از دﺳﺘﻤﺎل ﮐﺎﻏﺬی ﻫﻨﮕﺎم ﻋﻄﺴﻪ ﯾﺎ ﺳﺮﻓﻪ ﮐﺮدن (در ﺻﻮرﺗﯽﮐﻪ دﺳﺘﻤﺎل وﺟﻮد ﻧﺪاﺷﺖ از ﻗﺴﻤﺖ داﺧﻠﯽ آرﻧﺞ ﻣﻮﻗﻊ ﺳﺮﻓﻪ و ﻋﻄﺴﻪ اﺳﺘﻔﺎده ﮐﻨﯿﺪ) ﺿﺮوری ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ.
- از دﺳﺘﻤﺎل ﻣﺸﺘﺮک ﺑﺮای ﺗﻤﯿﺰ ﮐﺮدن ﻣﯿﺰ و ﺻﻨﺪﻟﯽ و ﺳﺎﯾﺮ وﺳﺎﯾﻞ ﻧﻈﺎﻓﺖ ﺷﺨﺼﯽ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﻨد.
- ﻣﺴﺎﻓﺮان ﺟﻬﺖ ﺟﺎﺑﺠﺎﯾﯽ ﮐﯿﻒ، ﺳﺎک ﻫﻤﺮاه ﺗﺎ ﺣﺪ اﻣﮑﺎن از ﻧﯿﺮوﻫﺎی ﺧﺪﻣﺎﺗﯽ اﺳﺘﻔﺎده کنند.
ﻣﺴﺎﻓﺮان از دﺳﺖ زدن ﻏﯿﺮ ﺿﺮوری ﺑﻪ ﺳﻄﻮح و اﺷﯿﺎ در ﺗﺮﻣﯿﻨﺎل و ﭘﺎﯾﺎﻧﻪ ﺧﻮدداری ﻧﻤﺎﯾﺪ.
- ﻣﺴﺎﻓﺮان ورودی ﺑﻪ ﻣﺤﺾ ورود در ﺻﻮرت داﺷﺘﻦ ﻋﻼﯾﻢ ﺑﯿﻤﺎری ﻋﻔﻮﻧﯽ و ﯾﺎ ﺳﺎﺑﻘﻪ ﺑﻪ ﭘﺎﯾﮕﺎه ﺑﻬﺪاﺷﺘﯽ ﻣﺮزی اﻃﻼع رﺳﺎﻧﯽ ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ.
- راﻧﻨﺪﮔﺎن ﻣﺎﺷﯿﻦﻫﺎی ﻣﺴﺎﻓﺮﺑﺮی و ﺑﺎرﺑﺮی از ﺗﺮدد و رﻓﺖو آﻣﺪ ﻏﯿﺮ ﺿﺮوری در داﺧﻞ ﭘﺎﯾﺎﻧﻪ ﺧﻮد داری ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ.
- راﻧﻨﺪﮔﺎن از ﺗﺒﺎدل ﭘﻮل ﺟﻬﺖ ﻣﺒﺎدﻻت ﺗﺎ ﺣﺪ اﻣﮑﺎن ﺧﻮدداری ﻧﻤﻮده و از ﺳﯿﺴﺘﻢ ﻣﺠﺎزی و اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ ﺑﻬﺮهﻣﻨﺪ ﺷﻮﻧﺪ.
- ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﮐﻨﻨﺪﮔﺎن ﻧﯿﺰ ﺿﻤﻦ رﻋﺎﯾﺖ ﻓﺎﺻﻠﻪ ﺑﺎ اﻓﺮاد دﯾﮕﺮ ، از دﺳﺘﮑﺶ و ﻣﺎﺳﮏ ﻧﯿﺰ در ﻃﻮل زﻣﺎن ﺣﻀﻮر در ﭘﺎﯾﺎﻧﻪ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ.
- ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﮐﻨﻨﺪﮔﺎﻧﯽ ﮐﻪ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر اﺳﺘﻘﺒﺎل ﺑﺴﺘﮕﺎن در ﭘﺎﯾﺎﻧﻪ ﺣﻀﻮر ﭘﯿﺪا ﮐﺮدﻧﺪ از دﺳﺖ دادن و روﺑﻮﺳﯽ ﮐﺮدن ﺧﻮد داری ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ. و در ﻫﻨﮕﺎم ﺻﺤﺒﺖ ﮐﺮدن ﻓﺎﺻﻠﻪ ﺣﺪاﻗﻞ ﯾﮏ ﻣﺘﺮ رﻋﺎﯾﺖ ﮐﻨﻨﺪ.
- ﻣﺮاﺟﻌﻪ ﮐﻨﻨﺪﮔﺎن از ﺗﺮدد ﺑﯽ ﻣﻮرد و ﻏﯿﺮ ﺿﺮوری در ﭘﺎﯾﺎﻧﻪ ﺧﻮدداری ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ.
- از اﺳﺘﻌﻤﺎل دﺧﺎﻧﯿﺎت ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﺗﺎﺛﯿﺮ آن ﺑﺮ ﺗﻀﻌﯿﻒ ﺳﯿﺴﺘﻢ اﯾﻤﻨﯽ ﺑﺪن و ﻣﺴﺘﻌﺪ ﻧﻤﻮدن اﻓﺮاد در اﺑﺘﻼ ﺑﻪ وﯾﺮوس ﺧﻮدداری ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ. بهﻮﯾﮋه در ﻓﻀﺎﻫﺎی ﻋﻤﻮﻣﯽ از اﺳﺘﻌﻤﺎل دﺧﺎﻧﯿﺎت ﺧﻮد داری ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ.
- ﮐﻠﯿﻪ ﻣﺮاﮐﺰ ﺗﻬﯿﻪ، ﺗﻮزﯾﻊ و ﻃﺒﺦ ﻣﻮادﻏﺬاﯾﯽ و اﻣﺎﮐﻦ ﻋﻤﻮﻣﯽ از دﺳﺘﻮراﻟﻌﻤﻞ اﺑﻼﻏﯽ ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺗﺒﻌﯿﺖ ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ.
- ﺳﺮو ﻧﻤﮏ، ﻓﻠﻔﻞ، ﺳﻤﺎق و آب آﺷﺎﻣﯿﺪﻧﯽ ﺗﺮﺟﯿﺤﺎ در ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪیﻫﺎی ﯾﮑﺒﺎر ﻣﺼﺮف اﻧﺠﺎم ﮔﯿﺮد.
- ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ ﺳﻠﻒ ﺳﺮوﯾﺲ ﻫﺎی ﭘﺎﯾﺎنهﻫﺎ ﻗﺒﻞ از ﺳﺮو ﺑﺎﯾﺪ دارای ﭘﻮﺷﺶ ﺑﻬﺪاﺷﺘﯽ ﺑﺎﺷﻨﺪ.
- در ﺻﻮرت ﺳﺮو ﻏﺬا در رﺳﺘﻮران ﻫﺎ و ﯾﺎ ﺑﻮﻓﻪ ﻫﺎی ﭘﺎﯾﺎﻧﻪ اﺳﺘﻔﺎده از ﻇﺮوف ﯾﮑﺒﺎر ﻣﺼﺮف ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺿﺮوری ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ.
- ﻋﺮﺿﻪ ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ روﺑﺎز در ﺗﻤﺎﻣﯽ ﭘﺎﯾﺎنهﻫﺎی ﻓﻌﺎل ﻣﻤﻨﻮع میباﺷﺪ.
- از ﻋﺮﺿﻪ ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ آﻣﺎده ﺑﻪ ﻣﺼﺮف و ﺧﻄﺮﻧﺎک ازﺟﻤﻠﻪ اﻧﻮاع ﻏﺬای آﻣﺎده ﻧﻈﯿﺮ ﺳﺎﻧﺪوﯾﺞ، ﺳیبزﻣﯿﻨﯽ و تخممرغ آب ﭘﺰ و ﻧﻈﺎﯾﺮ آن در داﺧﻞ و ﺣﺎﺷﯿﻪ و اﻃﺮاف ﭘﺎﯾﺎﻧﻪ ﺟﻠﻮﮔﯿﺮی ﺷﻮد.
منبع:
- سامانه اطلاع رسانی، خودارزیابی و ثبت بیماران کرونا
آیا بیماری ناشی از ویروس کرونا تحت پوشش بیمه پارسیان میباشد؟
با توجه به نامه شماره ۹۸/۶۰۱/۱۷۳۴۶۳ مورخ ۱۳۹۸/۱۲/۱۱ بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران ، به استناد مفاد آیین نامه های شماره ۷۴ و ۹۹ مصوب شورای عالی بیمه ، جبران هزینه های درمانی مربوط به بیماری کرونا با رعایت مفاد قرارداد بیمه درمان تکمیلی فی مابین ، در تعهد شرکت بیمه پارسیان نیز میباشد.
ضمنا پرداخت غرامت بابت بیماری برای آن دسته از بیمه شدگان بیمه های زندگی که پوشش های تکمیلی مربوط را خریداری نموده اند، تابع شرایط بیمه نامه های مذکور می باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.